Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja

 

 

Főoldal

Magunkról

Ez történt

Gyűjtemények

Rendezvénynaptár

Haluskafesztivál

Kapcsolatok

 

Hírek

2007

2006

2005

2004

2003

 

2007. februárjában tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt Lőrik Eszter óvónő, egyesületünk tagja, aki a mátraszentimrei Szlovák Kisebbségi Önkormányzat tagja is volt. Megdöbbenve, fájó szívvel vettünk tőle végső búcsút.

2007. márciusában megalakult a Nógrád megyei Szlovák Kisebbségi Önkormányzat.

Székhelye: Salgótarján

Elnöke: Pleva Mihályné (Szügy)

Helyettese: Szabóné Csorba Erika (Bánk)

Tagjai: Gulácsiné Fabulya Hilda (Terény), Bajnokné Képes Gyöngyi (Sámsonháza), Dr. Egyed Ferdinánd (Salgótarján), Lászka Pál (Vanyarc), Kovács Tibor (Egyházasdengeleg),  Radics Gusztávné (Alsópetény), Völgyesiné Pribisán Katalin (Lucfalva)

2007. április 16. Vanyarc: Egyesületi Közgyűlés

Tagdíj befizetések továbbra is utalással, készpénzzel és csekken történhetnek.

Emlékeztetőül: önkormányzatoknak: 5000,-Ft/év, dolgozó felnőtteknek: 1000,-Ft/év, nyugdíjasoknak: 500,-Ft/év, diákoknak: 200,-Ft/év, egyesületeknek: 2500,-Ft/év

Figyelem május 1-jétől az egyesület e-mail címe megváltozott: noghev@gmail.com  és noghev@freemail.hu e-maileken vagyunk elérhetők.

Pályázati felhívás civil szervezetek működési költségeire: www.nca.hu

Beadási határidő: 2007. május 16.

Pályázati felhívás jelent meg a Ludové noviny május 17-i számában az OSZÖ égisze alatt. A beadási határidő 2007. június 1-je. Pályázhatnak kisebbségi önkormányzatok, szervezetek, intézmények.

2007-ben a Magyarországi Szlovákok Napja a zempléni régióban lesz: Rudabányácskán - július 7-én, szombaton. Régiónkból különbusz indul erre a programra.

www.slovaci.hu  (Országos Szlovák Önkormányzat honlapja)

 

2007. július 29-én, vasárnap a Folklór fesztivál és Nemzetiségi találkozó gálaprogramjának része a régió településeinek egy-egy standon való bemutatkozása. Ez lehet turisztikai és gasztronómiai is. Mindenki a saját specialitását hozza el. Ezzel kapcsolatosan bővebb indormáció kérhető: Egyedné Baránek Ruzsenkától, Nedeliczki Teréztől és Komjáthi Gábornétól.

2007. November 30-án rendezzük a IV. Regionális Nemzetiségi Napunkat Salgótarjánban a József Attila Művelődési és Konferencia Központban. A településekről ebben az évben is várjuk írásban a kitüntetésre javasoltak nevét és az indoklást. Pontos elérhetőségeink a "Magunkról" menüpontban találhatók. Kérjük, hogy a javaslatokat október 30-ig küldjék el a kuratórium részére.

 

pa9_4.gif

A III. Regionális Nemzetiségi Nap kitüntetettjei 2006-ban:Blaskó György (Mátraszentimre - posztumusz díj), Szobonya Istvánné (Nézsa), Nedeliczki Pálné (Vanyarc)

2006 októberében eltemettük az egyesület egyik alapító tagját, elnökségi tagját: Blaskó György nyugdíjas pedagógust, a mátraszentimrei Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnökét, mindenki közvetlen, életvidám, nagyon aktív Gyuri bácsiját.

2006 novemberében hosszú és türelmesen viselt betegsége után elhunyt ismét egy alapító tagunk: Budai Józsefné Kapuszta Piroska, Erdőkürt település egyik legnépszerűbb közösségi személyisége, a közművelődés, a hagyományápolás oszlopos tagja. 2004-ben férjével együtt "Nemzetiségünkért, hagyományápolásunkért" díjjal tüntette ki munkájának, munkájuk elismeréseként az egyesület kuratóriuma a salgótarjáni Nemzetiségi Napon.

 

Pályázati felhívások 2006.

Országos Szlovák Önkormányzat (CSS)

2006. évi pályázati felhívása és az adatlap letölthető az alábbi honlapon: www.slovaci.hu (a szlovák nyelvű verzióra kell kattintani). Beadási határidő: 2006. március 31.

Cím: 1114 Budapest, Fadrusz utca 11/a.

 

 

Nemzeti Civil Alapprogram (NCA):

Egyesületek, alapítványok működési költségeire kiírt pályázata 2006. április 3-ig nyújtható be. www.nca.hu (Észak-Magyarországi Regionális Kollégium -Nógrád, Heves, B-A-Z)

 

pa9_4.gif

Regionális Nemzetiségi Nap kitüntetettjei 2005-ben: Lászka Pál, Lászka Pálné (Vanyarc), Oczot Pálné (Terény), Képes Gyuláné (Sámsonháza)

 

pa9_4.gif

Az első Regionális Nemzetiségi Nap kitüntetettjei 2004-ben Salgótarjánban: Budai József és Budai Józsefné (Erdőkürt), Huszár Muhályné (Kisnána)

 

pa9_4.gif

2003 augusztusától Kulturális Regionális Központunk, mint az Országos Szlovák Önkormányzat SZLOVÁK KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZPONTJA tagintézményeként is működik. Ez szakmai és anyagi segítséget egyaránt jelent. Költségvetése az állami támogatástól is függ, de bízunk benne, hogy ez az idei esztendőben is folytatódik.

Közgyűlés

2003. novemberi közgyűlésünk vendégei voltak: Fuzik János az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Riba Etelka alelnök, Hollerné Racskó Erzsébet a Szlovák Közművelődési Központ igazgatója, Pleva Mihályné a Nógrád-Hevesi Régió tanácsnoka. A közgyűlésen az éves beszámolón túl az elkövetkezendő esztendő terveivel is foglalkoztunk, többek között a februártól megjelenő honlapunk tartalmával, ahová továbbra is várjuk a tagságtól a programokat, híreket, aktualitásokat házuk tájáról.

 

Elektorválasztás

2003 novemberében egyesületünk is regisztráltatta magát a Nemzeti Civil Alapprogram  /NCA/ elektori rendszerébe, ahová egyébként megyei, regionális, de mindenképpen több települést érintő, nagyobb civil szervezetek jelentkezhettek. A mi egyesületünk mind formai, mind tartalmi szempontból megfelelt a kívánalmaknak, így képviseltethettük magunkat az Észak-magyarországi elektori gyűlésen Egerben 2004. január 22-én, ahol országos képviselőt választhattunk. Nógrád, Heves és Borsod-.... megye elektorai találkoztak. Az oszágos képviseletbe Bárdos Ferenc /Eger/ került be, akinek mind a három megyét képviselni kell. Helyettese Pálinkás Sándorné /Salgótarján/ lett. Februárban a szakmai kollégiumok kurátorainak megválasztására kerül majd sor. A mi egyesületünk a KULTURÁLIS  területhez tartozik, mivel ez a főbb tevékenységi körünk. A Lévai Katalin miniszterasszony nevével fémjelzett Nemzeti Civil Alapprogram azért jött létre, hogy méginkább ráirányítsa a figyelmet a civil szervezetekre, melyek ezáltal és saját elektoraik, kuratóriumaik segítségével több anyagi és szakmai segítségre számíthatnak. Legalábbis nagyon bízunk benne.. A pályázatoknak itt is nagy jelentőségük lesz. A Nemzeti Civil Alapprogram honlapján minderről részletesen olvashatnak: www.nca.hu

 

 

 

   

 

noghev@gmail.com, noghev@freemail.hu